У вересні 2024 року українські фермери зіткнулися зі значним падінням відпускних цін на груші, що стало причиною тривоги як для виробників, так і для ринку загалом. Популярний фрукт продається на 25% дешевше порівняно з попереднім тижнем, що ставить під питання рентабельність фермерських господарств.

Аналітики EastFruit пояснюють, що ціна на груші зараз коливається в межах 15-30 грн/кг, що є найнижчим показником за останній сезон. Основною причиною здешевлення став надлишок продукції на ринку. Сезонне збільшення врожаю, викликане сприятливими погодними умовами в зимово-весняний період, значно збільшило обсяги пропозиції, що в свою чергу знизило ціни.

Груші, фото freshmart

Фермери, особливо в регіонах з більшими врожаями, змушені знижувати ціни, щоб уникнути втрат через перевиробництво. Єдиним винятком стала Вінницька область, яка постраждала від весняних заморозків і граду, через що втратила третину врожаю. Однак це локальне явище не змінило загальну тенденцію на ринку, де пропозиція все одно переважає попит.

Аналітики підкреслюють, що за останні кілька сезонів українські садівники активно збільшують виробництво груш. Наразі в Україні пропонуються найнижчі ціни на груші порівняно з іншими країнами регіону моніторингу. Це свідчить про зростання інтересу до цієї культури, але також піднімає питання про те, як фермери будуть справлятися з тиском зниження цін у майбутньому.

Популярні новини зараз

Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії

Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки

Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки

В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення

Показати ще

Нагадаємо, популярні сорти кави стрімко дорожчають: в чому причина

Раніше ми розповідали, що 398 грн за домашнє "американо": супермаркети круто змінили ціни на кавовий набір

Також, кіло всього по 12 грн: супермаркети різко знизили ціни на моркву, картоплю та капусту