Головною подією пленарного засідання Київради, що відбулося 13 грудня в будівлі КМДА, стало прийняття бюджету на 2019 рік. Обговорення тривали близько 4 годин, під час яких було піднято чимало зауважень до запропонованого розподілу коштів. Яких саме, дізнавався Знай.ua.

З найбільшим в Україні бюджетом у Києві лише "малюють мостики"

Згідно з наданим розподілом капітальних видатків, найбільша кількість коштів виділятиметься на житлово-комунальне господарство – понад 4 млрд 754 млн грн. На 2 місці – транспортна галузь із показником у понад 4 млрд 491 млн грн. 3 місце за кількістю виділених коштів стала освіта – на цю галузь планується виділення понад 1, 7 млрд.

Популярні новини зараз

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Однак, після презентації програми знайшлося чимало уточнень та питань щодо внесення правок. Серед виступаючих депутатів були і ті, кого взагалі наданий розподіл коштів не влаштував.

"Чи якісно підготовлена програма? Чи якісно розставлені пріоритети саме в інтересах киян? Чи ми знову маємо якісь незрозумілі торги за малесенькі об’єкти? Ми бачимо менеджерську нездатність адміністрації якісно готувати програми. В Києві не готові 20 цільових програм розвитку міста! Як так сталося, що міська адміністрація зірвала виконання ключових програм? Чому у мера є провал в цій роботі і ми намагаємося поставити воза перед конем?", – зазначив депутат Київради Юрій Сиротюк.

Звертаючись особисто до столичного мера, депутати відкрито називали презентовану програму непрофесійною.

"Ми маємо будувати не Потьомкінські дерева, а якісне місто для громадян. Якісно змінювати інженерну, соціальну інфраструктуру. Бо поки ми малюємо мостики, вони вже втомлюються і падають. Якщо ми й далі будемо займатися ремонтом фасадів, то і місто може втомитися і впасти. У той час, як Київ має найбільший бюджет серед інших обласних центрів, але в інших містах ми бачимо нові мости, нові дороги. А в Києві ми бачимо вічний ремонт ям", – відзначив Юрій Сиротюк.

За 5 років – жодного метро та транспортної розв'язки

На адресу Віталія Кличка прозвучало чимало критики.

"За 5 років керівництва мера у нас повністю знищується промисловість, тому що Вашим детальним планом території нищиться вся промзона під комерційну житлову забудову Вашого ближчого оточення. У нас немає жодної станції метро, жодної нової транспортної розв'язки, а Київ зараз помирає у заторах і в бетонних джунглях, які наразі будуються. Загалом, стратегічного підходу в цьому бюджеті я не побачив", – підкреслив депутат Київради Святослав Кутняк.

У відповідь Віталій Кличко зазначив, що за роки його правління було відремонтовано 37 шляхопроводів. А щодо стану мостів, то голова КМДА зазначив, що три з них наразі вже "дуже стомлені", однак на їхнє відновлення знадобляться мільярди гривень, а то може і доларів.

В решті решт, за бюджет проголосували 87 депутатів, таким чином надавши йому офіційне "за". Втім, до наданої програми були внесені десятки правок - від ремонту музея Гончара до реконструкції бюветів.

Раніше Знай.ua писав про те, що стартувало голосування за талісман Києва: допоможіть обрати "каштанчик".

Також Знай.ua повідомляв про сніговий армагеддон: літак з українцями з Єгипту не долетів до Києва.