Українські біженці, які знайшли притулок у Чехії, стикаються з важливими питаннями щодо підтримки з боку уряду цієї країни. Деякі з них регулярно повертаються на батьківщину — щоб побачити родину, перевірити своє майно або пройти медичний огляд. Чеські закони не забороняють такі поїздки, але вони мають свої нюанси, зокрема щодо фінансової підтримки.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан наголосив, що право на отримання допомоги мають лише ті, хто постійно перебуває на території країни. Якщо ж біженці відвідують Україну і це стає відомо поліції, їхнє право на отримання фінансової допомоги може бути анульовано. Це правило стосується не тільки українців, а й усіх іноземців, які отримують тимчасовий притулок.

Біженці. Фото: скрін youtube

"Ми не можемо заборонити людям повертатися додому, щоб побачити сім’ї чи перевірити своє майно, це цілком логічно," — сказав Ракушан в інтерв'ю. Однак уряд Чехії вважає несправедливим виплачувати допомогу тим, хто більшість часу проводить поза межами країни.

Щоб запобігти можливим зловживанням, чеська влада посилила перевірки. Поліція та Міністерство внутрішніх справ мають право перевіряти, чи проживають біженці за адресами, вказаними під час реєстрації. Якщо перевірка покаже, що особа значну частину часу проводить в Україні або іншій країні, її фінансова підтримка припиняється.

Популярні новини зараз

"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня

Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни

Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

Показати ще

Хоча контроль за пересуванням біженців посилився, стежити за всіма переміщеннями понад 370 тисяч українців, які наразі перебувають у Чехії, фізично неможливо. Водночас перевірки проводяться регулярно, і порушення можуть стати причиною анулювання реєстрації та втрати права на допомогу.

Таким чином, українські біженці повинні бути обережними: часті поїздки на батьківщину можуть призвести до втрати фінансової підтримки в Чехії, навіть якщо це робиться з найкращими намірами

Нагадаємо, українців змусять знайти роботу: відсидітись вдома не вийде

Раніше ми розповідали, що українців у Польщі забезпечать житлом: як скористатися послугою

Також, Німеччина штрафуватиме українців з авто: треба встигнути, щоб не залишитись з пустими кишенями