Російська окупація змусила багатьох жінок з дітьми покинути Україну, але цікаво, що жінки з вони все частіше залишалися в Україні, яке ж їх життя у країні?

За даними ООН матері України почали більше залишатися в країні навіть в умовах війни, це пов'язано з тим, що дуже важко почати нове життя в чужій країні без підтримки членів сім'ї. Не дивно, що народжуваність в Україні за останні роки різко впала. Це пов'язано не лише з прямими небезпеками, а й із загальною незахищеністю, страхом залишитися без чоловіка та складними економічними умовами. Соціологиня та кандидатка наук Оксана Дащак досліджує жіночу працю та сферу догляду. Вона є співавторкою дослідження "Хто поторбується", присвяченого дитячим садкам.

Дитина на клумбі / фото: Pixabay

Оксана наголошує, що жінкам важливо знати, що вони можуть повернутися до роботи чи навчання через певний час, якщо у них з'являться діти. Саме тому нам потрібні доступні та якісні дитячі садочки, охорона здоров'я та соціальне забезпечення. Важливо забезпечити, щоб жінки могли продовжувати працювати. І, звичайно, важлива фінансова підтримка.

Оксана нагадує, що в Україні, окрім 126 днів декретних виплат, відпустка по догляду за дитиною є безкоштовною. Універсальна допомога при народженні дитини становить 41 280 гривень, але лише 10 000 гривень виплачується одразу при народженні, решта - по 860 гривень щомісяця протягом трьох років. Експерти вважають, що це занадто довго, і що коротша декретна відпустка дозволила б уникнути кар'єрних і фінансових втрат для жінок.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Батько з дитиною. Фото: gazeta.ua

Після закінчення війни Україна зіткнеться зі складною демографічною ситуацією через зниження народжуваності та збільшення імміграції. Однак Оксана не вірить, що уряд піде на радикальні рішення на кшталт заборони абортів.

Такі ініціативи ніколи не підтримувалися суспільством. Якщо уряд дійсно хоче покращити ситуацію з народжуваністю, він повинен зосередитися на розвитку доступних систем догляду, освіти та охорони здоров'я для дітей і матерів.

Нагадуємо, можна отримати нові виплати "Дитина війни".

Батьки намагаються відсудити ембріони після смерті сина- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, українські діти за кордоном забувають рідну мову.